Een stel verdrinkt in de Ardèche tijdens kanotocht

De rivieren in de Ardeche zijn niet altijd zo rustig

Kanoën en kajakken op een van de rivieren in de Ardèche (of op andere plaatsen in de Alpen) is een geweldig idee en een leuk tijdverdrijf. Maar deze kanotochten zijn niet zonder gevaar, zoals verschillende ernstige ongelukken ons elk jaar herinneren. Gisteren, zondag 5 mei, verdronken twee veertigers nadat hun opblaaskano leegliep en omsloeg en ze vast kwamen te zitten in een draaikolk.

Vast in draaikolk

Het ongeluk gebeurde op zondagmiddag toen een man en een vrouw in een opblaasbare kano zaten. Ze raakten vast in een draaikolk op de rivier de Chassezac in de Ardèche. Om 14:05 uur ontving de brandweer een paniekoproep van een getuige. De getuige alarmeerde hen nadat hij een stel had gezien, aan boord van een opblaasbare kano, in ernstige moeilijkheden.

Kano liep leeg

Volgens de getuige liep de kano van het stel leeg en kapseisde. De brandweer kwam snel ter plaatse met een team van wildwaterredders en versterkingen van de Aubenas Smur (Mobiele Nood- en Reanimatiedienst). Maar de twee kanoërs, een man en een vrouw van in de veertig, raakten verstrikt in een draaikolk, die hen naar beneden sleurde. Ondanks de interventie van de hulpdiensten verdronken ze.

Altijd, ook in rustig water, je reddingsvest aan

Waarschijnlijk uit Oostenrijk

De gendarmes ter plaatse zijn op zoek naar hun identificatie. De identiteitsdocumenten van de slachtoffers zijn vermoedelijk meegesleurd door het water. De mogelijkheid van een Oostenrijkse afkomst werd genoemd vanwege de vlag van dit land op een van de helmen.

Is kanoën in de Ardèche gevaarlijk?

Zolang de veiligheidsvoorschriften worden nageleefd, zijn kanotochten in rivieren als de Ardeche en Chassezac in principe niet gevaarlijk.

  • Het is absoluut noodzakelijk om altijd een reddingsvest te dragen,
  • Spring niet ondoordacht in het water,
  • Evalueer de route voordat je je kano in een stroomversnellingen stuurt
  • Hou je aan aanbevolen veiligheidsinstructies, of veel plaatsten staat bewegwijzering hoe je de stroomversnellingen moet nemen
  • Last but not least je kunt, als je het zelf spannend vind, ook voor een gegidste afdaling kiezen.
Rogier

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!